Çelik inox 304

Prezantimi

Nota 304 është standardi "18/8" inox;është çeliku inox më i gjithanshëm dhe më i përdorur, i disponueshëm në një gamë më të gjerë produktesh, formash dhe përfundimesh se çdo tjetër.Ka karakteristika të shkëlqyera formimi dhe saldimi.Struktura austenitike e ekuilibruar e klasës 304 mundëson tërheqjen e thellë të saj pa pjekje të ndërmjetme, gjë që e ka bërë këtë shkallë dominuese në prodhimin e pjesëve inox të tërhequra si lavamanë, enë boshe dhe tenxhere.Për këto aplikacione është e zakonshme të përdoren variante speciale "304DDQ" (Deep Drawing Quality).Klasa 304 formohet lehtësisht me frenim ose rrotullim në një sërë komponentësh për aplikime në fushat industriale, arkitekturore dhe të transportit.Klasa 304 ka gjithashtu karakteristika të jashtëzakonshme saldimi.Pjekja pas saldimit nuk kërkohet kur saldohen seksione të holla.

Nota 304L, versioni me karbon të ulët të 304, nuk kërkon pjekje pas saldimit dhe kështu përdoret gjerësisht në komponentët e matësve të rëndë (mbi rreth 6 mm).Klasa 304H me përmbajtjen e saj më të lartë të karbonit gjen aplikim në temperatura të ngritura.Struktura austenitike gjithashtu u jep këtyre notave rezistencë të shkëlqyeshme, madje edhe deri në temperaturat kriogjenike.

Vetitë kryesore

Këto veti janë të specifikuara për produktin e mbështjellë të sheshtë (pllakë, fletë dhe spirale) në ASTM A240/A240M.Veti të ngjashme, por jo domosdoshmërisht identike janë specifikuar për produkte të tjera si tuba dhe shufra në specifikimet e tyre përkatëse.

Përbërja

Gamat tipike të përbërjes për çeliqet inox të klasës 304 janë dhënë në tabelën 1.

Gradë

C

Mn

Si

P

S

Cr

Mo

Ni

N

304

min.

maksimumi

-

0.08

-

2.0

-

0.75

-

0,045

-

0,030

18.0

20.0

-

8.0

10.5

-

0.10

304 litra

min.

maksimumi

-

0,030

-

2.0

-

0.75

-

0,045

-

0,030

18.0

20.0

-

8.0

12.0

-

0.10

304H

min.

maksimumi

0.04

0.10

-

2.0

-

0.75

-0,045

-

0,030

18.0

20.0

-

8.0

10.5

 

Tabela 1.Gama e përbërjes për çelik inox të klasës 304

Vetitë mekanike

Karakteristikat mekanike tipike për çeliqet inox të klasës 304 janë dhënë në tabelën 2.

Tabela 2.Vetitë mekanike të çelikut inox të klasës 304

Gradë

Rezistenca në tërheqje (MPa) min

Forca e rendimentit 0,2% Provë (MPa) min

Zgjatimi (% në 50 mm) min

Fortësia

Rockwell B (HR B) max

Brinell (HB) max

304

515

205

40

92

201

304 litra

485

170

40

92

201

304H

515

205

40

92

201

304H gjithashtu ka një kërkesë për një madhësi kokrrizash prej ASTM No 7 ose më të trashë.

Rezistenca ndaj korrozionit

E shkëlqyeshme në një gamë të gjerë mjedisesh atmosferike dhe shumë media gërryese.I nënshtrohet korrozionit me gropa dhe të çara në mjedise të ngrohta me klorur dhe ndaj plasaritjes së korrozionit të stresit mbi rreth 60°C.Konsiderohet rezistent ndaj ujit të pijshëm me deri në rreth 200 mg/L klorur në temperaturat e ambientit, duke u reduktuar në rreth 150 mg/L në 60°C.

Rezistenca ndaj nxehtësisë

Rezistencë e mirë ndaj oksidimit në shërbim me ndërprerje deri në 870°C dhe në shërbim të vazhdueshëm deri në 925°C.Përdorimi i vazhdueshëm i 304 në intervalin 425-860°C nuk rekomandohet nëse rezistenca e mëpasshme ndaj korrozionit ujore është e rëndësishme.Klasa 304L është më rezistente ndaj reshjeve të karabit dhe mund të nxehet në intervalin e mësipërm të temperaturës.

Shkalla 304H ka forcë më të lartë në temperatura të ngritura, kështu që përdoret shpesh për aplikime strukturore dhe që përmbajnë presion në temperatura mbi rreth 500°C dhe deri në rreth 800°C.304H do të sensibilizohet në intervalin e temperaturës 425-860°C;ky nuk është problem për aplikimet në temperatura të larta, por do të rezultojë në ulje të rezistencës ndaj korrozionit ujor.

Trajtimit të ngrohjes

Trajtimi me tretësirë ​​(Pjekja) - Ngroheni në 1010-1120°C dhe ftoheni me shpejtësi.Këto nota nuk mund të ngurtësohen nga trajtimi termik.

Saldimi

Saldueshmëri e shkëlqyer me të gjitha metodat standarde të shkrirjes, si me dhe pa metale mbushëse.AS 1554.6 para-kualifikon saldimin e 304 me klasën 308 dhe 304L me shufra ose elektroda 308L (dhe me ekuivalentët e tyre të lartë të silikonit).Seksione të rënda të salduara në klasën 304 mund të kërkojnë pjekje pas saldimit për rezistencë maksimale ndaj korrozionit.Kjo nuk kërkohet për klasën 304L.Shkalla 321 mund të përdoret gjithashtu si një alternativë ndaj 304 nëse kërkohet saldim me seksion të rëndë dhe trajtimi termik pas saldimit nuk është i mundur.

Aplikacionet

Aplikacionet tipike përfshijnë:

Pajisjet e përpunimit të ushqimit, veçanërisht në prodhimin e birrës, përpunimin e qumështit dhe prodhimin e verës.

Stola kuzhine, lavamane, korite, pajisje dhe pajisje

Panele arkitekturore, kangjella dhe zbukurime

Kontejnerët kimikë, përfshirë për transport

Shkëmbyesit e nxehtësisë

Ekrane të endura ose të salduara për miniera, gurore dhe filtrim të ujit

Mbërthyes me fileto

Burimet